Hem » Månadsbrev » Nyhetsbrev Juli 2021
Nyhetsbrev Juli 2021
2021-07-05

Trevlig semester, öppettider alla dagar i veckan, ring vid frågor.

Att tänka på!
Ofta ringer eller sms:ar bedragare och utger sig för att komma från SEB, Skatteverket, Pensionsmyndigheten, Microsoft eller annan känd och trovärdig part. Ofta sent på kvällen eller mitt i natten. Det är nästan alltid bråttom, akut och viktigt, påstår de. Ofta vill de att du ska starta ditt BankID och godkänna en inloggning. Bedragarna stjäl sedan pengar från kontot.

Bedragarna hävdar exempelvis:
att de ska hjälpa dig med corona-relaterade tjänster, som vaccinering
att de ska stoppa ett påstått bedrägeri på ditt konto eller kort
att de kan ta tillbaka pengar som du blivit lurad på
att de kan hjälpa till med skatteåterbäringen
att du vunnit pengar
att en närstående råkat illa ut och behöver din hjälp
att de kan hjälpa dig med bostadstillägg eller högre garantipension
att din dator fått virus eller andra problem som de kan hjälpa dig med
att du ska ladda ner en programvara

Bästa rådet är att avsluta samtalet eller SMS-konversationen och att aldrig ge dem någon som helst information. Om vi på banken verkligen har upptäckt problem med ditt kort eller konto och hör av oss, kan vi se det utan att du behöver logga in.

Investeringsbedrägerier
På Internet, i sociala medier och per telefon kan du få erbjudanden om att investera i ”fantastiskt lukrativa” upplägg, av mycket påstridiga försäljare. På senare år handlar det ofta om bitcoin-investeringar som marknadsförs med hjälp av kändisar som aldrig tillfrågats och helt tar avstånd från upplägget. Ofta är det mycket bråttom innan ”erbjudandet tar slut”.

Det bästa tipset är: om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, så är det oftast precis vad det är.

Seriösa företag som följer lagen får inte lov att annonsera finansiella investeringar med överord och ska alltid upplysa om riskerna med investeringar. Det gör sällan bedragarna, vilket är ytterligare en anledning att lägga på luren eller anmäla Internet-annonsen. Människor som blivit lurade av dessa bedragare får dessutom ibland samtal från någon som påstår sig samarbeta med Interpol och erbjuder sig att spåra bedragarna, men egentligen är samma bedragarliga som vill lura till sig ytterligare summor.

Uppläggen som erbjuds är helt påhittade och därför obegripliga. Ett bra råd är alltid att avstå från att investera om du inte förstår vad det handlar om. Och ett bra tips är att kontrollera att företaget har tillstånd för sin verksamhet och inte finns med på Finansinspektionens varningslista.