Hem » Månadsbrev » Nyhetsbrev December 2021
Nyhetsbrev December 2021
2021-12-22

Karin Sjöblom vinner Årets Sparprofil 2021
Aktiespararnas Karin Sjöblom har gjort den viktigaste insatsen för svenskarnas sparande. Det står klart efter att över 6 000 röstande sagt sitt i den prestigefulla tävlingen Årets Sparprofil.
Av hundratals nominerade tog sig fem sparprofiler till final i tävlingen Årets Sparprofil. I slutändan var det upp till allmänheten att bedöma vem av finalisterna som gjort den allra största insatsen. Och när röstningen avslutades och fler än 6 000 personer sagt sitt stod en tydlig vinnare kvar: Karin Sjöblom från Aktiespararna.
 
“Det är väldigt roligt! Jag har haft stort stöd från Aktiespararna och folk i min omgivning. När jag var och bytte till vinterdäck häromdagen berättade killen i verkstaden att han röstat på mig”, säger Karin Sjöblom.
Karin Sjöblom har i 30 år arbetat med utbildning i aktie- och fondkunskap för Aktiespararna. När utbildningarna fick ställas in på grund av Covid valde Karin Sjöblom, 87 år gammal, att debutera som författare med boken “Spara med glädje”.
“Det är väldigt kul att det är Karin som har röstats fram som Årets Sparprofil. Jag höll tummarna lite extra för Karin men det behövdes inte eftersom tusentals röstande delade åsikten att Karin Sjöblom är en föredömlig Sparprofil”, säger Peter Benson, chefredaktör för Affärsvärlden och jurymedlem i Årets Sparprofil.
Karin Sjöblom blir den första att vinna priset Årets Sparprofil som utöver äran och den specialdesignade prispokalen Snöbollen också bland annat innehåller 25 000 kronor att skänka till valfri välgörenhet.
“Jag kommer att skänka pengarna till Läkare utan Gränser. De har alltid legat mig varmt om hjärtat”, säger Karin Sjöblom.
Johan Lannebo, ordförande i juryn till Årets Sparprofil, passade på att gratulera Karin när priset delades ut på onsdagskvällen.
“Karins budskap är att det är enkelt, roligt och aldrig för sent att börja spara. Jag kan bara hålla med om det. Hon har varit en stor inspiration under lång tid och kommer att vara det länge än”, säger Johan Lannebo.
Karin har i sitt ideella engagemang hos Aktiespararna lagt extra fokus på kvinnors sparande och på hållbart sparande. Utöver föreläsningar, utbildningar och kvinnoträffar är hon aktiv på sociala medier och sprider kunskap och inspiration.
“Hennes yrkeskarriär som lärare har gjort henne skicklig på att tydligt och enkelt kommunicera med en bred allmänhet om sparande. Hennes samlade insatser för att öka kunskapen om sparande är enorm och hon är en så värdig vinnare som det går att hitta”, säger Johan Lannebo.
 
Våra segrar för miljön 2021
Tack till alla er som är med och kämpar. Tack till alla er som skriver på namninsamlingar, anordnar klädbytardagar och köper eko även när det kostar lite extra. 2021 kommer gå till historien som året då Sverige fick sin första kvinnliga statsminister, men utmärker sig också genom flera segrar för miljön. Här har vi listat några av de segrar vi uppnått tillsammans!
 
Nätbedrägeri är vanligare än någonsin – så genomskådar du bluff-SMS
Bluffmeddelanden från okända avsändare är vanligare än någonsin och når de allra flesta. Många, särskilt äldre och teknisk ovana, faller för de olika typerna av bedrägeri där allt från pengar till personuppgifter stjäls. Genom att sprida kunskap och ställa ett antal frågor kan vi skydda oss på nätet och urskilja dessa lurendrejare. 
När du får ett SMS från en okänd avsändare, ställ dig alltid följande frågor. 
• Är meddelandet relevant för mig?
Ofta handlar bluff-SMS om att du vunnit ett pris i en tävling eller missat att hämta ut ett paket. Har du varit med i en tävling nyligen, eller väntar du på ett paket? Är svaret nej blir det enkelt att förstå om det är ett legitimt meddelande eller inte. 
Kolla också upp telefonnumret – leder det ens till ett fraktföretag? 
 
• Är tonen i meddelandet stressande och aggressivt?
Förväntas du agera direkt? Ofta utger sig bedragarna att vara från en myndighet eller bank och ber om personuppgifter, såsom bankkonton och personnummer. 
Får du den frågan kan du vara säker på att det är en bedragare du har att göra med. 
En bank, myndighet eller vad det än kan vara skulle ALDRIG begära dessa uppgifter från dig. Skicka aldrig det över sms, oavsett hur akut avsändaren säger att det är. 
 
• Är meddelandet felstavat och har dålig grammatik?
Att ta en titt på språkbruk, stavning och upplägg på meddelandet är ett enkelt sätt att avgöra om det är trovärdigt eller inte. Ofta är meddelanden direktöversatta från engelska till svenska, vilket ser väldigt oprofessionellt ut. Även engelska meddelanden är i regel slarvigt skrivna och saknar struktur likt professionella utskick alltid har. Jämför själv bland tidigare meddelanden och avgör om det ser äkta ut. 
 
• Kommer meddelandet från ett långt telefonnummer eller en skum mailadress?
En tydlig indikator på att det rör sig om bedrägeri är när meddelandet kommer från en oseriös mailadress eller ett oklart telefonnummer. Är du osäker, kolla upp numret eller sök på emailadressen. Sannolikt hittar du inget, vilket innebär att det högst troligt rör sig om bedrägeri. 
 
• Innehåller meddelandet en skum länk?
Ofta innehåller bluff-SMS en okänd länk. Allt som oftast leder den till en sida där du antingen laddar ner skadlig programvara eller förväntas fylla i personuppgifter eller bankuppgifter. Länkar finns ofta i legitima utskick, men i regel är dem strukturerade på ett trovärdigt sätt. Länkar i bluffmeddelanden är i regel en osammanhängande rad bokstäver och siffror. 
Vi hoppas att dessa frågor hjälper dig att hålla dig säker på nätet. Skicka gärna vidare den här informationen till någon du bryr dig om. Trots att dessa meddelanden kan se rent dumma ut tjänar bedragarna stora summor pengar varje år.
 
God jul och gott nytt år alla nya och gamla kunder och en speciell omtanke till er som mist nära och kära till er alla en fridfull jul